Tarte flambée (til 10 prs. som forret eller 5 prs. som frokostret m. salat)
Dej
15 g gær
3 dl lunkent vand
1 spsk. olivenolie
400 g hvedemel
100 g Tipo 00 mel
1 tsk. fint salt
Smuldr gæren i en lille skål. Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt olie, salt og de to typer mel lidt efter lidt. Ælt dejen grundig i 10 minutter, til dejen er blank og elastisk.
Lad den hæve et lunt sted i 1 time.
Friskostcreme
300 g fromage blanc eller en fed græsk yoghurt
150 g creme fraiche 38 %
2 æggeblomme
1-2 spsk. olivenolie
Muskatnød
Salt og peber
Kom fromage blanc og creme fraiche 38 % i en skål, og pisk det grundig sammen.
Tilsæt æggeblomme samt olie, og pisk det yderligere.
Smag massen til med revet muskatnød, salt og peber.
Fyld
250 g røget bacon
2-3 stk. zittauerløg
Pil løget, halver det, og skær i strimler. Skær bacon i små bjælker, men endeligt ikke for tyndt.
Blancher; løg og bacon, ganske kort, i kogende vand, og afdryp det grundigt.
Andet
100 g revet Gruyere
Rladene fra 1-2 kviste rosmarin
Saml tærten
Sæt ovnen på 240°. Placer en bageplade i ovnen.
Slå dejen ned, når den er hævet til dobbelt størrelse. Drys en smule mel på bordet, og rul dejen meget tyndt ud. Læg dejen over på et stykke bagepapir og fold evt. kanten.
Fordel friskostcreme på dejen, drys med bacon-løg-blandingen og rosmarinbladene.
Afslut med en smule revet Gruyere. Ovnen skal være 240° varm! Træk dejen på bagepapiret over på den brandvarme plade, og bag den i ovnen 10 – 15 minutter, eller til bunden er sprød.
Ved servering: knus frisk sort peber ud over, drys med lidt reven gruyere.
Choux-croute Alsacienne
1 kg sprængt nakke
Sprængt andelår
5 kålpølser
100 g bacon
½ kg (surkål/hvidkål)
1 laurbærblad 3 nelliker, 8 enebær
2 løg, snittede
2 gulerødder i skiver
3 fed hvidløg
¼ l hvidvin
¼ l bouillon + evt. vand ved fordampning
100 g andefedt
5 kartofler
Salt, peber
Kog 5 nakkekoteletter i 5 minutter og 5 andelår 1 15 til halv møre.
Smelt svinefedt i en gryde, sauter de snittede løg og gulerødder heri et øjeblik.
Kom dette i et ovnfad, tilsæt hvidvin og bouillon, læg 5 skiver røget flæsk i.
Tilsæt kålen
Krydr med salt og peber, tilsæt et fed hvidløg, nelliker, enebær og laurbær.
Læg kød og lår øverst og dæk med stanniol.
Lad retten simre i ½ -1 time i ovnen (180 °C).
Steg pølserne på panden.
Smag til og hæld choucroute op på et fad og fordel kødet på kålen. Server kogte kartofler til.
Drik Sylvaner eller Riesling hertil.
Tarte aux Fruits de saison (frugttærte 6 prs.)
Mørdej
250 g mel
125 g smør
25 g sukker
5 g salt
10 cl koldt vand
Lad dejen hvile i ½ time
Fordel dejen i en tærteform, pres siderne så jævnt som muligt og prik hul på bunden med en gaffel.
Frugter
4-6 æbler og eller?
25 g sukker
Skræl æblerne og skær dem ud i kvarte (eller ottendedele hvis æblet er stort).
Skær riller i æblestykkerne så bager de nemmere.
Fordel æblestykkerne på dejen og drys 25 g sukker over.
*Flan
75 g sukker
1 dcl mælk
1 dcl fløde
2 æg
Vanilje
Tilberedning af flan
Pisk æg og sukker hurtigt sammen og tilsæt herefter mælk, fløde og vanilje.
Smør en porcelæn-tærteform.
Bag tærten i ovnen ved 200 °C i 20 til 30 minutter
*Når æblerne er bagt, hældes flanen over og tærten bages færdig i ovnen.
Drys flormelis over.