Lam Kleftiko (Kleptomanens langtidsstegte lam)
En lammebov, her udbenet, krydres med salt og kværnpeber og vendes i marinaden*, lægges på bagepapir og bages i ovn ved 180 grd i 1½ time – i 140 grd i 4 timer eller ved 110 grd i 10 timer.
*Marinade: olivenolie, hvidløg, rosmarin, timian, oregano og persille, alt finthakket.
Nye kartofler og jordskokker: vaskes og vendes i resten af marinaden, salt og peber. Bages hver for sig i ovn v 180 grd. til møre.
Tzatziki
½ græsk yoghurt (drænet), 3-5 fed knust hvidløg, citronsaft og cayennepeber blandes. Heri vendes en agurk i strimler (saltet og drænet) samt fintsnittet bladpersille.
Bakalava (græsk-tyrkisk kage)
Sirup: 50 g sukker, 50 g honning, ½ dcl vand lidt citron og rosenvand..
Fyld: nødder blendes groft og blandes med korender og lidt stødt kanel.
Dej: 400 g filodej udskæres så de passer til *formen, og dækkes med et fugtigt klæde.
*Smurt på bund og sider.
Smelt en pakke smør til at smøre fillo arkene med.
Smør et ark af gangen og hold resten under det fugtige stykke.
Opbygning i formen:
10 smurte fillo ark, nøddeblanding,
5 smurte fillo ark, nøddeblanding,
5 smurte fillo ark, nøddeblanding,
5 smurte fillo ark, nøddeblanding,
5 smurte fillo ark, nøddeblanding
10 smurte fillo ark og smør toppen
Kagen gennemskæres til kvadrater el i harlekinmønster og drysses.
Bages en time + ved 180 – 200 grd til gylden.
Overhældes straks med siruppen og trækker 5-6 timer.
Kan stænkes med brandy efter ønske.
Serveres ved stuetemperatur.